TrutnovDnes.cz
TrutnovDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Jak je to s výplatou sirotčího důchodu po ukončení studia?

08.07.2019
Pokud žákům či studentům na základních a středních školách vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) sirotčí důchod, jeho výplata náleží při splnění zákonem stanovených podmínek i během prázdninových měsíců července a srpna, v případě vysokoškoláků i za měsíc následující po měsíci, ve kterém bylo studium ukončeno.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Letní měsíce jsou také obdobím, kdy ČSSZ zasílá řadě příjemců sirotčího důchodu (absolventům) rozhodnutí o odnětí jejich sirotčího důchodu. Děje se tak zpravidla na základě dříve předložených dokladů o předpokládané délce studia a ČSSZ tak ověřuje, zda studium příjemců sirotčích důchodů skončilo nebo bude dále pokračovat. Pokračující studium je v daném případě podmínkou pro další výplatu důchodu, stejně jako věková podmínka, která stanoví, že sirotčí důchod může být vyplácen nezaopatřenému dítěti nejvýše do věkové hranice 26 let.

Po ukončení povinné školní docházky
Pokud je sirotek po skončení povinné školní docházky veden v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci, i nadále mu náleží sirotčí důchod, avšak nejdéle do 18. roku věku. V tomto případě však sirotek musí ČSSZ předložit potvrzení příslušné krajské pobočky Úřadu práce. Toto platí i v situaci, kdy je středoškolské studium, které bezprostředně navazuje na skončenou povinnou školní docházku, neúspěšně či předčasně ukončeno.

V případě, kdy se sirotek, který ukončil povinnou školní docházku a v dalším studiu nepokračuje, nepřihlásí do evidence uchazečů o zaměstnání, je mu sirotčí důchod vyplácen nejdéle do konce srpna, pokud dítě po celý kalendářní měsíc nevykonává výdělečnou činnost zakládající účast na pojištění ani nepobírá podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Budoucím studentům středních škol, kteří pokračují po ukončení "devítiletky" dále ve studiu, ČSSZ doporučuje, aby si potvrzení o studiu na střední škole obstarali již před koncem prázdnin, kdy většina škol již funguje. Potvrzení o studiu je důležitým dokladem, na základě kterého ČSSZ může nadále sirotčí důchod vyplácet. Pokud došlo k odnětí sirotčího důchodu, bude jeho výplata po předložení potvrzení o dalším studiu opět obnovena.

Po maturitě či absolvování odborného učiliště nebo vyšší odborné školy
Po ukončení studia na střední či vyšší odborné škole nebo učilišti náleží studentovi sirotčí důchod ještě za prázdninové měsíce. Podmínkou je (nestalo-li se dále dítě studentem vysoké školy), že po celý kalendářní měsíc sirotek nevykonává výdělečnou činnost, ze které je odváděno pojistné na sociální zabezpečení, popřípadě nepobírá podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Po ukončení vysoké školy
Po ukončení vysokoškolského studia náleží příjemci sirotčí důchod ještě následující kalendářní měsíc po měsíci, ve kterém studium ukončil; to platí i v případě "předčasného" ukončení studia. Nesmí ale po dobu celého tohoto měsíce vykonávat výdělečnou činnost zakládající účast na pojištění či pobírat podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Pokud však sirotek vysokoškolské studium přeruší, přestává být nezaopatřeným dítětem již dnem přerušení studia a zaniká mu nárok na výplatu sirotčího důchodu. V případě, že dojde k obnovení studia a student předloží nové potvrzení školy o pokračování ve studiu a prokáže tím, že jsou splněny podmínky nároku na výplatu sirotčího důchodu, bude mu výplata dávky obnovena.

Jak je to během prázdnin
Sirotčí důchod náleží i v době prázdnin mezi jednotlivými ročníky studia na střední či vysoké škole a také mezi jednotlivými stupni studia, např. mezi středoškolským či vysokoškolským, bakalářským a magisterským stupněm denního studia apod., pokud na sebe studium bezprostředně navazuje. Doba mezi jednotlivými studii na vysoké škole však nesmí přesáhnout tři kalendářní měsíce. Sirotčí důchod v těchto případech náleží během prázdnin i tehdy, když student vykonává brigádu.

Potvrzení o studiu
Potvrzení o studiu musí obsahovat identifikační údaje o studentovi a škole, formu studia, v jakém ročníku student je a kdy má být studium za normálního průběhu ukončeno. Na potvrzení rovněž musí být uvedeno rodné číslo příjemce důchodu, pod kterým je sirotčí důchod zpravidla evidován. Doklad se zasílá přímo na ústředí ČSSZ, je také možné ho odevzdat na místně příslušné okresní, v Praze Pražské, v Brně Městské správě sociálního zabezpečení (OSSZ). Pokud sirotek po ukončení studia na nižším stupni dále pokračuje ve studiu na střední či vysoké škole (nejdéle však do 26. roku věku), musí ČSSZ předložit nové potvrzení o tomto studiu, aby jeho nárok na sirotčí důchod trval. Kromě této situace je nutné potvrzení předložit i v případě, že student své studium znovu zahájil po jeho předchozím přerušení, a také vždy, když ho k tomu ČSSZ vyzve.

Výplata sirotčího důchodu před a po dosažení zletilosti
Je-li sirotek nezletilý, je sirotčí důchod vyplácen jeho zákonnému zástupci, což je zpravidla žijící rodič, případně opatrovníkovi nebo zvláštnímu příjemci. Důchod je i po nabytí zletilosti sirotka vyplácen k rukám fyzické osoby (zpravidla rodiče), které byl vyplácen již před nabytím svéprávnosti dítěte, pokud sirotek nebo dosavadní příjemce důchodu nepožádá o výplatu důchodu sirotkovi. Zletilému sirotkovi bude na základě jeho žádosti důchod poukazován buď na jeho účet u peněžního ústavu, nebo v hotovosti prostřednictvím pošty.

Každou změnu je třeba oznámit
Ukončí-li nebo přeruší-li sirotek studium dříve, než bylo uvedeno v předloženém potvrzení o studiu, nebo pokud změní formu studia, je zákonnou povinností příjemce důchodu tuto skutečnost do 8 dnů písemně sdělit ČSSZ. V případě, že by tak neučinil, neoprávněně by pobíral sirotčí důchod a v souladu se zákonem by mu vznikla povinnost vyplacený důchod, který mu nenáležel, vrátit.

Jiné formy studia
V případě, že student zvolí distanční, večerní či kombinovanou formu vzdělávání, během něhož vykonává výdělečnou činnost v rozsahu zakládajícím účast na pojištění nebo pobírá podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci (tyto skutečnosti je povinen ČSSZ sdělit), sirotčí důchod mu nenáleží.

Studenti výše uvedených forem studia, kteří si tzv. přivydělávají, k potvrzení o studiu navíc přiloží prohlášení, že jejich výdělečná činnost nezakládá účast na pojištění. Pokud jsou studenti těchto forem studia současně vedeni v evidenci úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání, spolu s potvrzením o studiu předkládají potvrzení krajské pobočky Úřadu práce o tom, že nepobírají podporu v nezaměstnanosti či podporu při rekvalifikaci.

Sňatek či rodičovství výplatu sirotčího důchodu neovlivní
Pokud trvá studium (přesně řečeno "soustavná příprava na budoucí povolání") a sirotek nedosáhl věku 26 let, náleží výplata sirotčího důchodu i po uzavření manželství. Pokud jsou splněny výše uvedené podmínky, nebrání výplatě sirotčího důchodu ani pobírání rodičovského příspěvku, stane-li se student-sirotek rodičem.

Sirotčí důchod a invalidita
Nárok na sirotčí důchod zaniká dnem, jímž je sirotkovi přiznán invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně (takový sirotek přestává být z pohledu zákona o důchodovém pojištění nezaopatřeným dítětem).

Zdroj: ČSSZ
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Pojišťovny lidem loni vyplatily 10 miliard za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí

Téměř deset miliard korun - tolik loni vyplatily pojišťovny lidem. Pojistné plnění se nejčastěji vztahovalo na úrazy, za které klienti získali šest miliard korun. Druhou nejobjemnější položkou bylo plnění za invaliditu, vážné nemoci nebo dlouhodobou ...

Horská služba zasahovala v létě nejčastěji v historii

Horští záchranáři mají za sebou dosud nejnáročnější letní sezonu, kdy zasahovali v průměru 14krát denně. Díky rozsáhlé obměně techniky, rekonstrukcím, ...

ČSÚ: Podíl licencovaných patentů je v Česku stále nízký

Celkový počet licencí na ochranu průmyslového vlastnictví dosáhl v minulém roce 890, nejvíce z nich připadlo na patenty. Firmy, vysoké školy a veřejné ...

Od 1. ledna ČEZ Prodej výrazně zlevní domácnostem nefixované produkty. U elektřiny o více než 20 %

ČEZ Prodej přichází s dalším zlevněním ceníků. Od 1. ledna zlevní téměř dvěma milionům zákazníků z řad domácností nefixované ceníky elektřiny a plynu. ...

Česká ekonomika balancuje na hraně, hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí stagnoval

Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí stagnoval. Pokračoval reálný propad spotřeby domácností a nižší byla i tvorba zásob. Na druhé straně sílila zahran ...





Čtvrtek 28.3.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes