TrutnovDnes.cz
TrutnovDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Nová koncepce se zaměří na nedostatek zdravotníků i na spolupráci nemocnic v regionu

28.04.2021
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ - Vedení kraje představilo novou koncepci zdravotnictví Královéhradeckého kraje pro období 2021-2025. Dokument analyzuje zdravotnickou péči v regionu, odhaluje případné hrozby i silné stránky. V jedenácti bodech také shrnuje hlavní úkoly pro rozvoj zdravotnictví v kraji. Jedním z nich je důraz na řešení nedostatku lékařů a sester v nemocnicích.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Úkolem nové koncepce zdravotnictví je především určit směr, jakým se zdravotnictví v regionu bude v následujících letech ubírat a co je důležité pro jeho další rozvoj. Zároveň koncepce pojmenovává největší hrozby v této oblasti, mezi něž se řadí především nedostatek zdravotníků jak v nemocnicích, tak v praktickém lékařství. Je důležité, že oproti předchozím koncepcím uvažuje nová koncepce o krajském zdravotnictví jako o celku a zahrnuje veškeré zdravotnictví v regionu včetně Fakultní nemocnice Hradec Králové," uvedl radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink.

Jedenáct rozvojových strategických bodů sestavili autoři koncepce zdravotnictví bez určení jejich pořadí. Všechny z nich lze pokládat za snahy, které rovnocenně pomůžou potřebám pacientů a zlepší postavení pracovníků ve zdravotnictví, ale i v systému sociálních služeb. Klíčovým problémem zdravotnictví nejen v kraji, ale i v celé republice, je nedostatek personálu.

"Nejvíce chybí zdravotní sestry v nepřetržitém lůžkovém provozu. Pokud jde o lékaře, nejvíce schází praktičtí lékaři pro děti a dorost a v dětské psychiatrii, ale je ohroženo i celé dětské lékařství, porodnictví i mnoho dalších oborů," uvádí autor krajské koncepce zdravotnictví Leoš Heger a navrhuje možné řešení:

"Kritický nedostatek sester je možno měnit jedině řadou provázaných opatření, a to posílením školských základen pro výuku nových sester, snížením pracovních nároků zapojením (nižších) pracovních sester a také vyšší mzdy," doplňuje Heger.

Nedostatek lékařů by měla změnit užší spolupráce kraje a Fakultní nemocnice Hradec Králové v oblasti vzdělávání tak, aby bylo možné jednodušší části vzdělávacího programu absolvovat v menších akreditovaných nemocnicích a s postupným nabýváním zkušeností poté na větších pracovištích.

"Stanovené body neznamenají, že na nich kraj začne pracovat od píky. Nemocniční informační systém, který výrazně posílí informatiku v našich zařízeních, je téměř hotový. Dlouhodobě se také podílíme na reformě psychiatrické péče, kdy kraj v minulosti podpořil vznik dvou center duševního zdraví v okresech Trutnov a Hradec Králové," doplňuje radní Zdeněk Fink.

Jedenáct rozvojových strategických bodů (bez určení pořadí)

* Vytvoření dohody Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje a Fakultní nemocnice Hradec Králové o jednotném systému specializačního vzdělávání lékařů v rámci kraje a podpora dalších opatření pro zlepšení personální situace zdravotních sester.

* Posílení celého komplexu zdravotní péče v oblasti následné lůžkové péče a dlouhodobé lůžkové péče. V oblasti sociální péče posílení pobytových sociálních služeb, včetně případné podpory péče domácí či odlehčovací.

* Vytvoření dalších minimálně 30 akutních lůžek pro obor psychiatrie v rámci Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje a podpora dalších kroků pro posílení vládní reformy psychiatrické péče v oblasti zdravotní i sociální.

* Posílení primárních služeb, zejména v oblasti praktického lékařství pro děti a dorost a praktického lékařství pro dospělé a posilování prevence, screeningových programů a zdravého způsobu života.

* Udržení dostatečné rezervní kapacity v Královéhradeckém kraji v oblasti porodnické a neonatologické péče a její důsledné monitorování.

* Zajištění konformity rozvojových plánů Královéhradeckého kraje, Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje a dalších zdravotnických zařízení v majetku kraje s plány Ministerstva zdravotnictví České republiky v rámci vládního dokumentu Strategický rámec rozvoje péče o zdraví v ČR do roku 2030.

* Posílení připravenosti na další případné epidemické vlny covid-19 a jiných nemocí.

* Přehodnocení stávající alokace finančních zdrojů Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví ve prospěch rozvojových bodů Koncepce a postupný útlum provozních dotací pro akutní lůžkovou péči.

* Výhledová projektová příprava dodatečných investic a dořešení problémů interního oddělení v Oblastní nemocnici Náchod a v dalších zdravotnických zařízeních.

* Posílení koordinace zdravotní péče v Královéhradeckém kraji.

* Posílení informatiky a analytických možností na půdě odboru zdravotnictví Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Zdroj: Královéhradecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Barokní Pevnost Josefov získá na záchranu od kraje desítky milionů

Zástupci Královéhradeckého kraje odsouhlasili dohodu, která byla uzavřena mezi ministerstvy pro místní rozvoj a kultury, Ústeckým a Královéhradeckým kraje a městy Terezín a Jaroměř. Tato dohoda stanovuje, že všechny tyto subjekty se zavazují ...

Užijte si Velikonoční pomlázkování mezi korunami stromů v Krkonoších

Blížící se Velikonoce, oslavy jara, přinášejí na Stezku korunami stromů Krkonoše tradiční víkend plný zábavy. Vydejte se s dětmi za pomlázkou a naučte ...

Hladík: V Libereckém a Královéhradeckém kraji pomáháme miliardami z evropských peněz s budováním úsporných veřejných budov

Ministerstvo životního prostředí předložilo během jednání vlády v Jablonci nad Nisou aktuální informace o dotačních programech realizovaných v Liberec ...

V Hajnici na Trutnovsku skončila první etapa modernizace Barevných domků, druhá začne v květnu

Královéhradecký kraj dokončil první etapu rozsáhlé modernizace budov Barevných domků v Hajnici na Trutnovsku poskytujících služby pro ubytování osob s ...

ČEZ staví ultrarychlé dobíjecí stanice pro síť KM-PRONA. První funguje u Pece pod Sněžkou

Řetězec čerpacích stanic KM-PRONA věří elektromobilitě a ve spolupráci s provozovatelem nejvýkonnější české sítě veřejného dobíjení ČEZ začíná osazova ...





Pátek 29.3.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes