TrutnovDnes.cz
TrutnovDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Do sociální oblasti chce Královéhradecký kraj investovat přes dvě miliardy korun

09.06.2021
Do roku 2026 Královéhradecký kraj plánuje investovat více jak dvě miliardy korun do sociálních služeb v regionu. Jedná se zejména o zvyšování kapacit sociálních lůžek pro seniory, změny velkých ústavů pro zdravotně postižené na malé komunitní služby a péči o klienty vyžadující psychiatrickou péči.
Foto: kr-kralovehradecky.cz
"Populace stárne, narůstá počet seniorů i osob, kteří jsou na péči druhých závislí, a my jim potřebujeme zajistit dostupnost služeb. Realizujeme nové stavby zařízení pro seniory a zároveň pracujeme na projektech, které rozšíří pobytové služby i v oblasti péče o klienty se zdravotním postižením. Celkem v následujících letech plánujeme investice ve výši 2,3 miliardy korun, přičemž z prostředků kraje vynaložíme zhruba 1,2 miliardy korun a také využijeme další finanční zdroje jak z ministerských programů, tak z evropských fondů. Máme v plánu úzce spolupracovat se starosty a zapojovat investiční prostředky jednotlivých obcí," říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za sociální oblast.

Aktuálně kraj realizuje čtyři stavby, kterými navýší kapacity v zařízeních pro seniory o 206 lůžek. Náklady dosáhnou zhruba 533 milionů korun a kraj na ně získal státní dotace ve výši 206 milionů korun. Nejblíže k otevření je nová přístavba domova pro seniory v Tmavém Dole, stavební práce zde kraj dokončí v srpnu.

Péče o klienty se zdravotním postižením

Kraj zároveň připravuje projekty, které zkvalitní péči o klienty se zdravotním postižením. V roce 2020 zahájil výstavbu dvou domů v Třebechovicích pod Orebem, kde vznikne 12 lůžek. Dům chráněného bydlení o kapacitě šesti lůžek připravuje v Kostelci nad Orlicí. Tyto domy budou sloužit klientům Ústavu sociální péče v Kvasinách, kteří se sem přestěhují na přelomu roku 2021 a 2022. Na stavební povolení v současné chvíli čeká stavba domova pro osoby s postižením v Častolovicích.

"Postupně chceme velké ústavy pro zdravotně postižené měnit na malé komunitní služby. Zahájili jsme projektovou přípravu pro vznik domovů v Novém Městě nad Metují a Jaroměři, kam se přestěhují další klienti z Kvasin. Každé zařízení bude disponovat 18 lůžky," doplňuje náměstkyně Berdychová. Po dokončení těchto projektů kraj ukončí služby pro zdravotně postižené v Kvasinách.

Připravena je výstavba domova pro osoby se zdravotním postižením v Roudničce v Hradci Králové, kde stavební práce začnou ve druhé polovině roku 2021. S podporou z Integrovaného regionálního operačního programu zde vznikne 18 lůžek pro osoby se zdravotním postižením. V příštích šesti letech by s podporou strukturálních fondů EU mělo v Hradci Králové vzniknout nové chráněné bydlení.

Kraj plánuje přiblížit péči o zdravotně postižené na Jičínsko. Snížení kapacit Domova sociálních služeb v Chotělicích nahradí přípravou malých komunitních služeb chráněného bydlení v Jičíně, Nové Pace a Hořicích, vždy o kapacitě 12 lůžek, a domovem pro osoby se zdravotním postižením v Jičíně s kapacitou 18 lůžek. Ta nahradí kapacity provozované v Domově sociálních služeb Chotělice.

Významnou investicí je modernizace části kapacit domova pro osoby s těžkým zdravotním postižením v Barevných domcích Hajnice. Zde se počítá s termínem zahájení prací letos v říjnu. Výstavba již probíhá v Domečcích v Rychnově nad Kněžnou, kde dojde k úpravě prostor pro osoby s poruchou autistického spektra.

Pobytové služby pro osoby s duševním onemocněním

Chybějící kapacity pobytových služeb pro osoby s duševním onemocněním kraj řeší výstavbou chráněného bydlení v Náchodě, kde by na přelomu roku mělo díky podpoře EU vzniknout šest lůžek chráněného bydlení.

"Intenzivně také připravujeme vznik komunitního domova se zvláštním režimem v Rokytnici v Orlických horách, kde vznikne 12 lůžek pro klienty vyžadující intenzivní podporu třetích osob. Pro další programovací období Strukturálních fondů 2021+ připravujeme další projekty, které by zvýšily dostupnost péče o osoby s duševním onemocněním," doplňuje náměstkyně.

Příprava dalších projektů

V oblasti infrastruktury pro seniory kraj připravuje další projekty, a to například modernizaci a rozšíření zařízení pro seniory v Hradci Králové, Vrchlabí, Lamperticích nebo České Skalici. Rovněž hodlá podpořit rozšíření městského domova pro seniory v Broumově. O podporu svých projektů na rozšíření a modernizaci domovů pro seniory požádala města Nová Paka nebo Nový Bydžov. Kraj zvažuje podporu modernizace a rozšíření domova pro seniory v Libošovicích, který provozuje Oblastní charita Sobotka a společně s městy se chce ucházet o podporu investic ze státního rozpočtu.

"Investice do pobytových sociálních služeb mají pomoci lidem, kteří vyžadují nepřetržitou péči. Kromě pobytových služeb kraj usiluje o rozvoj služeb terénních a ambulantních, které umožní seniorům i lidem s postižením žít ve svém domácím prostředí, a to i přesto, že vyžadují často každodenní pomoc. Podpora poskytovaná lidem ve vlastním bydlišti by měla být základním pilířem podpory lidí závislých na pomoci," dokončuje náměstkyně Martina Berdychová.

Zdroj: Královéhradecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Užijte si Velikonoční pomlázkování mezi korunami stromů v Krkonoších

Blížící se Velikonoce, oslavy jara, přinášejí na Stezku korunami stromů Krkonoše tradiční víkend plný zábavy. Vydejte se s dětmi za pomlázkou a naučte se ji i plést ve výtvarné dílně, která bude pro návštěvníky připravena přímo na Stezce. Barvení ...

Hladík: V Libereckém a Královéhradeckém kraji pomáháme miliardami z evropských peněz s budováním úsporných veřejných budov

Ministerstvo životního prostředí předložilo během jednání vlády v Jablonci nad Nisou aktuální informace o dotačních programech realizovaných v Liberec ...

V Hajnici na Trutnovsku skončila první etapa modernizace Barevných domků, druhá začne v květnu

Královéhradecký kraj dokončil první etapu rozsáhlé modernizace budov Barevných domků v Hajnici na Trutnovsku poskytujících služby pro ubytování osob s ...

ČEZ staví ultrarychlé dobíjecí stanice pro síť KM-PRONA. První funguje u Pece pod Sněžkou

Řetězec čerpacích stanic KM-PRONA věří elektromobilitě a ve spolupráci s provozovatelem nejvýkonnější české sítě veřejného dobíjení ČEZ začíná osazova ...

Naše stopy v NATO zavítaly do mateřských a základních škol v Krkonoších

Naše stopy v NATO tentokrát zavedly zástupce odboru komunikace Ministerstva obrany a příslušníky Agentury vojenského zdravotnictví do škol v Královéhr ...





Čtvrtek 28.3.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes