TrutnovDnes.cz
TrutnovDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Teplárna ve Dvoře Králové nad Labem cvičila únik čpavku

24.06.2022
Při kontrole místnost přimíchávání čpavku zaměstnanec cítí jeho únik. Vše jen cvičně! Na teplárně probíhalo pravidelné havarijní cvičení. V součinnosti zaměstnanců a záchranářů si všichni prověřili připravenost v případě mimořádných událostí.
Foto: cez.cz
Zaměstnanec při kontrole místnosti přimíchávaní čpavku cítí jeho zvýšenou úroveň ve vzduchu a při snaze najít zdroj dojde k úniku menšího množství čpavku. Opouští místnost a informuje směnového mistra. Neví, zda čpavkový roztok dále uniká, signalizace nade dveřmi je spuštěna včetně odvětrávání a do zasaženého prostoru je pro zaměstnance přístup zakázán. Obsluha se necítí dobře - došlo k nadýchání výparů čpavku. I tato skutečnost je sdělena mistrovi. Tolik scénář havarijního cvičení.

Směnový mistr oznamuje skutečnost na ohlašovnu požárů s požadavkem o přivolání IZS a jde zkontrolovat stav postiženého zaměstnance. Kontroluje zaměstnance, aby vyloučil přítomnost dalších osob v zasaženém prostoru.

Bezpečnostní agentura obsluhující vrátnici na základě pokynů směnového mistra zajistila volný průjezd vrátnicí zasahujícím jednotkám HZS.

Hasičský záchranný sbor přijíždí do několika minut. Jako první je na místě profesionální jednotka hasičů ze Dvora Králové nad Labem a hned za ní přijíždí dobrovolní hasiči ze Žirče a Verdeku. Všichni přesně vědí, co mají dělat, nasazují ochranné obleky, vytvoří dekontaminační bazének a lokalizují únik čpavku. Pravidelné havarijní cvičení splnilo svůj účel a prověřilo připravenost zaměstnanců v případě mimořádných událostí. Důležitou součástí cvičení byla i komunikace s příslušnými složkami integrovaného záchranného systému a zaměstnanci. Všichni prošli na výbornou.

"Cvičení na řešení mimořádných událostí absolvujeme pravidelně. Hlavním cílem je prověřit zaměstnance při vzniku mimořádné události. Vše fungovalo na výbornou a přesně podle provozních instrukcí. Zaměstnanci přesně vědí, co mají dělat a jak se zachovat, kdyby došlo například právě k úniku čpavku," říká Ing. Pavel Poživil, vedoucí oddělení řízení směnového provozu Teplárny.

"Ověřili jsme si, že vše funguje přesně tak jak má. Zaměstnanci jsou proškoleni a vědí co mají dělat. A jsem rád, že myslí i na detaily, které jsou v konečném důsledku velmi důležité - např. kontrolu, aby v místnosti s únikem čpavku nebyl nikdo další," pochvaluje si výsledek cvičení Milan Beran, koordinátor PO a HP.

"Prověřili jsme nejen aktivaci zaměstnanců Teplárny, členů havarijního štábu, ale i funkčnost technických prostředků. Vyzkoušeli jsme i místní rozhlas, megafon. Ověřili jsme i kontakty v tabulce ohlašovacích povinností," doplňuje Milan Beran.

Teplárna ve Dvoře Králové prochází kompletní modernizací

Teplárna ve Dvoře Králové nad Labem je od roku 1955 centrálním zdrojem tepla pro město. Instalovaný teplárenský výkon zde činí 67 MW. Ročně se odtud prostřednictvím tepelné sítě o délce 15 km dodá teplo v celkovém objemu asi 210 TJ do 240 předávacích míst. Teplárna má nové horkovodní sítě pro centrální zásobování teplem a připravuje nový ekologický zdroj tepla pro splnění budoucích emisních limitů, který bude kombinovaný na biomasu a plyn.

Zdroj: ČEZ
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Královéhradecký kraj rozdělí mezi provozovatele prodejen na venkově přes 4 miliony korun

Královéhradecký kraj opět rozdělí další finanční prostředky provozovatelům malých prodejen na venkově. Provozovatelé obchodů v obcích či jejich místních částech do tisíce obyvatel s jedinou prodejnou obdrží prostřednictvím krajského dotačního ...

Czech Cybertron 2024: Ve Dvoře Králové nad Labem se poprvé představil nový kybernetický polygon

SPŠ a SOŠ Dvůr Králové nad Labem vytvořila s krajskou podporou Kybernetický polygon na řešení kybernetických útoků. Krátce po jeho slavnostním otevřen ...

Trutnovská muzea a galerie otevřou své dveře zdarma každou první středu v měsíci

Od dubna se kulturní příspěvkové organizace města Trutnova přidávají k iniciativě Královéhradeckého kraje a každou první středu v měsíci otevřou své d ...

Děti potřebují více pohybu, Česká unie sportu nabízí Ministerstvu školství partnerství

Ministerstvo školství plánuje zvýšit tělesnou aktivitu dětí a mládeže ve školách. Cílem je zlepšit kvalitu hodin tělesné výchovy, podpořit pohyb dětí ...

Barokní Pevnost Josefov získá na záchranu od kraje desítky milionů

Zástupci Královéhradeckého kraje odsouhlasili dohodu, která byla uzavřena mezi ministerstvy pro místní rozvoj a kultury, Ústeckým a Královéhradeckým k ...





Pátek 19.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes