TrutnovDnes.cz
TrutnovDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Hradec Králové, Vrchlabí, Novou Paku, Špindlerův Mlýn a Trutnov ovládne Olympiáda dětí a mládeže

11.01.2023
Zapálením olympijského ohně v neděli 22. ledna na zimním stadionu v Hradci Králové začne jubilejní 20. ročník Olympiády dětí a mládeže v Královéhradeckém kraji. O medaile se v 10 sportovních disciplínách mladí sportovci utkají ve čtyřech partnerských městech. Fanoušci mohou zcela zdarma přijít fandit na stadion do Nové Paky, na sjezdovky do Špindlerova Mlýna, do běžeckého areálu Vejsplachy ve Vrchlabí nebo na zimní stadion do Trutnova.
Ilustrační snímek | Zdroj: kr-kralovehradecky.cz
Největší sportovní událost tohoto roku hostí pět partnerských měst v regionu. V hradecké ČPP Aréně se v neděli 22. ledna uskuteční zahajovací ceremoniál a olympijský oheň zapálí vlajkonoška Královéhradecké výpravy snowboardistka Eva Adamczyková.

Sportovní nadšenci mohou jednotlivá sportoviště navštěvovat během celé 20. Olympiády dětí a mládeže od 22. do 26. ledna. Přehled jednotlivých sportů naleznou na webu olympijskytym.cz.

Partnerská města Olympiády dětí a mládeže 2023 v Královéhradeckém kraji


Hradec Králové je městem věží a věžiček, zaslíbené kultuře, historii, vzdělání i sportu. Leží na soutoku řek Labe a Orlice, plné zeleně, s řadou významných architektonických památek, je krajskou metropolí, kde sídlí státní instituce, významné firmy, muzea, galerie, divadla a další kulturní a sportovní instituce. Bohatá historie města sahá hluboko do minulosti.

Hradec Králové vyniká množstvím parků, obklopují ho městské lesy s udržovanou sítí cyklostezek i stezek pro pěší, které skýtají mnoho příležitostí ke sportu i relaxaci. Město je významným sportovním střediskem s plaveckým bazénem, městskými lázněmi, letním koupalištěm, zimním stadionem, fotbalovými stadiony a množstvím sportovních hal a dalších sportovních zařízení.

Město podporuje rozvoj výkonnostního a vrcholového sportu a sportovních aktivit zejména dětí a mládeže prostřednictvím dotací určených na sportovní akce, sportovní činnost dětí a mládeže, vrcholový a výkonnostní sport a rozvoj a údržbu sportovišť. Díky otevřeným dětským hřištím a sportovištím může veřejnost ve městě aktivně trávit volný čas.

V Nové Pace se představí krasobruslaři, ty nejlepší piruety a skoky budou k vidění na místním zimním stadionu. Město Nová Paka leží v podhůří Krkonoš a navazuje na Podzvičinsko a tvoří východní bránu Geoparku Český ráj, který je od roku 2015 zařazen na seznam UNESCO.

Dominantu Nové Paky tvoří paulánský klášter a kostel Nanebevzetí Panny Marie. Klášter byl dostavěn a vysvěcen v roce 1701 a v letech 1709 až 1724 následovala stavba kostela. Klášterní kostel byl cílem velkého počtu poutníků a z Nové Paky se stalo významné poutní místo. Nová Paka je známá nálezy drahých kamenů a zkamenělin. Ve výtvarném a sochařském umění vynikal rod Suchardů. Na přelomu 19. a 20. století byla Nová Paka centrem českého spiritismu. Obyvatelé Novopacka se živili především tkalcovstvím a punčochářstvím, ale také ševcovstvím, hrnčířstvím či perníkářstvím. V současnosti žije v Nové Pace téměř 9 000 obyvatel.

Lyžaři a snowboardisté otestují sjezdovky ve Špindlerově Mlýně. Horské městečko Špindlerův Mlýn je vyhledávaným turistickým centrem a významným střediskem zimních sportů nejen v Krkonoších, ale také v celé České republice. Nachází se v samém srdci nejvyšších českých hor Krkonoš a jen několik kilometrů od pramene řeky Labe. Špindlerův Mlýn je místem magického souznění člověka s přírodou, které se stane vaší srdeční záležitostí.

Díky své příhodné poloze a klimatickým podmínkám celoročně uspokojí návštěvníky vyhledávající sport, turistiku, aktivní odpočinek i relaxaci. Vzhledem k velké oblibě a návštěvnosti se stal Špindlerův Mlýn "hlavním městem zimních sportů". Přestože zde žije pouhá tisícovka obyvatel, pořádají se zde významné sportovní akce. Najdete zde na 210 ubytovacích zařízení, 91 km běžeckých tratí, 27 km sjezdovek, 58 různých aktivit a nespočet zážitků. Špindlerův Mlýn byl již 9x hostitelem světového poháru - Snowjam FIS SNB World Cup a Světového poháru alpských lyžařek.

Hotel VZ Bedřichov ve Špindlerově Mlýně se promění v Olympijský dům. Sportovcům a návštěvníkům her nabídne během čtyř dní doprovodné akce a na venkovním podiu se odehrají i medailové ceremoniály. Vstup do Olympijského domu bude pro všechny zdarma, a to každý den od 9 do 21 hodin.

Ve Vrchlabí svůj um pro změnu předvedou biatlonisté, běžkaři a zimní orientační běžci. Město Vrchlabí leží uprostřed horského masivu Krkonoš, je branou do celého pohoří a křižovatkou důležitých silničních tahů. Nad Vrchlabím se vypíná dominantní hora Žalý. Z rozhledny na jejím vrcholu je krásně vidět naše nejvyšší hora Sněžka a za pěkného počasí dokonce celá třetina Čech.

Již od konce 19. století je Vrchlabí i centrem turismu. Každoročně jej navštíví mnoho domácích a zahraničních hostů, kteří využívají nabídek restaurací, hotelů, pensionů, obchodů, půjčoven a dalších služeb. Význam Vrchlabí pro cestovní ruch v Krkonoších dokládá i čtveřice lanovek s několika sjezdovkami všech kategorií a množství okolních upravovaných lyžařských běžeckých tras a v létě cyklotras. Od Vánoc 2022 se nabídka města rozšiřuje o nové aquacentrum s plaveckým bazénem, skluzavkami a vířivkami.

Vrchlabí je díky své poloze ideálním výchozím místem pro turisty mířící za horským dobrodružstvím.

Hokejisté se střetnou na zimních stadionech ve Vrchlabí a Trutnově. Čistý vzduch, hory na dosah a příjemné klima města obklopeného zelení, to je Trutnov. Město kruhových objezdů, kultury, sportu, památek, bájného draka, dobrého piva a nezapomenutelných výhledů. Široká nabídka gastronomie, ubytování, kulturních pořadů po celý rok, bohaté sportovní zázemí a možnost výletů do okolí dělá z Trutnova báječné místo pro trávení volného času. Máte to jen pár minut na krkonošské sjezdovky, pár kilometrů do skalního města v Adršpachu či půl hodinky k perle českého baroka - do Kuksu. Adrenalinové nadšence pak jistě přilákají trailové tratě Zvlněná krajina, příroda plná balvanů, klacků, kaluží, skal a nádherných lesů je pro to ideálním místem. Jízdu po trailech můžete doplnit o cyklovýlety do okolních Krkonoš, Adršpachu, Babiččina údolí, Žacléřska nebo Broumovska.

Trutnov také nabízí kulturní akce, kdy každoročně probíhá mezinárodní festival nového cirkusu Cirk-UFF, dále uznávaný mezinárodní hudební festival Jazzinec a kultovní světový festival Obscene Extreme. Dlouholetou prestiž mají také městské dračí slavnosti Už ho nesou! Významným pamětníkem historie je Stachelberg, největší dělostřelecká tvrz v Čechách. Nedaleká rozhledna Eliška pak nabízí výhled na Vraní hory a okolí Trutnova.

Součástí olympiády je rovněž běžecké lyžování zrakově postižených a zimu z kostí vyžene zápolení mozků během šachového turnaje.

Zdroj: Královéhradecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Český rozhlas vyrazí za posluchači s unikátní show Aleše Cibulky

Nová zábavná show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc se zastaví v jiném městě naší země a nabídne bohatý program. Regiony navštíví nejen rozhlasové osobnosti a umělci z hudební branže, ale ...

Stezce korunami stromů Krkonoše obživne příští víkend Halloweenem. Na děti čekají tři strašidelná zákoutí

Připravte se na víkendové halloweenské dobrodružství na Stezce korunami stromů Krkonoše, která se již 27. října promění ve strašidelnou říši divů. Při ...

Na Stezce korunami stromů Krkonoše budou mít děti od 28. srpna do 3. září vstup zdarma

Janské Lázně - S blížícím se koncem léta a novým školním rokem vyhlašuje Stezka korunami stromů v Krkonošském národním parku speciální akci pro rodiny ...

Kozákov Open podruhé

Semilsko - Po famózním úspěchu koncertu Monkey Bussiness na nejvyšší hoře Českého ráje Kozákově v červnu 2021 bylo organizačnímu týmu festivalu Jazz p ...

Páteční Muzejní noc láká i na Hučák v centru Hradce Králové

Hradec Králové - Letošní ročník celorepublikového Festivalu muzejních nocí 2023 se v Hradci Králové a okolí uskuteční už po šestnácté, tentokrát 19. k ...





Čtvrtek 28.3.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes