TrutnovDnes.cz
TrutnovDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Letos chce Královéhradecký kraj investovat do silnic téměř 1,7 miliardy korun

17.03.2023
Další rekordní částku v rámci investic do silniční infrastruktury připravil Královéhradecký kraj. V letošní stavební sezoně hodlá zmodernizovat přes 93 kilometrů silnic druhé a třetí třídy včetně 13 mostů. Celkový objem investic dosáhne bezmála 1,7 miliardy korun.
Ilustrační snímek | Foto: ŘSD
"Už více jak šest let prokazujeme, že investice do dopravní infrastruktury musí být jednou z hlavních priorit vedení Královéhradeckého kraje, a daří se nám držet tempo investic v průměrném objemu přesahující jednu miliardu korun ročně. Velice mě těší, že i přes všeobecně známá úskalí v celé české ekonomice můžeme v letošní stavební sezoně uskutečnit 47 dopravních staveb za rekordní částku téměř 1,7 miliardy korun," potvrdil hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

Nejvíce investic by se letos mělo uskutečnit na Trutnovsku, kde odstartuje 13 staveb. Následuje Hradecko s 12 stavbami. Se začátkem osmi projektů se pak počítá na Jičínsku. Sedm projektů letos připadne pro Rychnovsko a stejný počet na Náchodsko.

"Financování nákladů je i letos zajištěné z více zdrojů. Z Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje se vyčlenilo téměř 697 milionů korun. Následuje Státní fond dopravní infrastruktury s 390 miliony korun. Skoro 301 milionů korun máme k dispozici v Integrovaném regionálním operačním programu. Kapitola rozvoje průmyslové zóny Solnice-Kvasiny počítá s 260 miliony korun. I letos budeme investovat do zvyšování bezpečnosti u nehodových úseků a aplikace nových technologií u dopravních staveb, kdy na tyto účely hodláme vynaložit přes 34 milionů korun," uvedl krajský radní pro dopravu a majetek Václav Řehoř.

Z Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje a Státního fondu dopravní infrastruktury letos začne 31 projektů za více jak jednu miliardu korun. Stavební práce proběhnou například u rekonstrukce silnice III/28526 Jizbice-Lipí-Náchod, rekonstrukce průtahu komunikace III/29913 v Lochenicích či rekonstrukce silnice III/29840 v Opočně. Stavbaři začnou pracovat také například na druhé etapě rekonstrukce komunikace III/29827 z Krňovic přes Běleč do Svinar. Provedením archeologického průzkumu pak odstartuje rozsáhlá výstavba přeložky silnice II/303 z Bělovse do Velkého Poříčí.

Integrovaný regionální operační program letos zajistí realizaci čtyř staveb za téměř 301 milionů korun. Rekonstruovat se bude například úsek silnice z Debrného na Nové Zámky za 130,8 milionu korun, silnice II/325 v Dolní Brusnici za 71 milionů korun nebo první etapa silnice II/299 z Libřic směrem na Jaroměř včetně průtahu Libranticemi s celkovými náklady za téměř 100 milionů korun.

U dopravní infrastruktury v rámci projektu Rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny se letos bude pokračovat s výstavbou druhé etapy opočenského obchvatu. Stavbaři letos začnou s výstavbou komunikací a mostů v rámci technické a dopravní infrastruktury pro průmyslovou zónu Solnice-jih, která potrvá do roku 2025. Na tyto akce je k dispozici 260 milionů korun z prostředků SFDI a Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky.

Královéhradecký kraj obdržel 19 milionů na rekonstrukci komunikací novými technologiemi. Ty spočívají v použití nových asfaltových směsí s plastovým pojivem. Kraj tímto způsobem opraví komunikaci v Buzulucké a Pouchovské ulici v Hradci Králové.

Pro zvyšování bezpečnosti na silnicích kraj využije také 15 milionů na investice do nehodových úseků. Letos se v této oblasti předpokládá realizace na devíti úsecích, jako například v Miletíně, Levíně, Dolní Branné, Jetřichově či Černíkovicích.

Důležitou součástí rozvoje krajské dopravní infrastruktury jsou také rekonstrukce mostů. Do 13 projektů hodlá Královéhradecký kraj investovat přes 200 milionů korun. Už v polovině dubna by se mělo začít s rozsáhlou revitalizací třech tzv. "polských mostů" na komunikaci II/295 v Přední Labské směrem do Špindlerova Mlýna za 110 milionů korun. V Temném Dole pak budou probíhat dokončovací práce za 22,5 milionu korun na třech mostech. Nový most bude také na rekonstrukci komunikace Zákoutí-Šerlich s celkovými náklady 102 milionů korun. V celkovém výčtu investic pro letošek nechybí ani rekonstrukce mostu Pamětník či Radíkovice na Hradecku.

"Nedílnou součástí jsou také investiční projekty ŘSD, které v letošním roce bude pracovat například na propojení dálnice D11 s obchvatem České Skalice, výstavba obchvatu Nové Paky či dokončení obchvatu Doudleb nad Orlicí. Pokud stát v letošním roce uskuteční veškeré plánované stavby, dostaneme se letos společně s krajskými investicemi do silnic v našem kraji na sumu přesahující 3,7 miliardy korun," dodal hejtman Martin Červíček.

Královéhradecký kraj má ve střednědobém plánu na modernizaci krajské silniční sítě dalších 230 projektů v celkové hodnotě přesahující 8 miliard korun.

V roce 2022 Královéhradecký kraj zahájil opravu či rekonstrukci u celkem 31 dopravních staveb o celkové délce 45 kilometrů a devíti mostů. Z tohoto objemu se 22 projektů podařilo dokončit. Díky tomu se v loňském roce podařilo prostavět přes 1,2 miliardy korun.

Zdroj: Královéhradecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Barokní Pevnost Josefov získá na záchranu od kraje desítky milionů

Zástupci Královéhradeckého kraje odsouhlasili dohodu, která byla uzavřena mezi ministerstvy pro místní rozvoj a kultury, Ústeckým a Královéhradeckým kraje a městy Terezín a Jaroměř. Tato dohoda stanovuje, že všechny tyto subjekty se zavazují ...

Užijte si Velikonoční pomlázkování mezi korunami stromů v Krkonoších

Blížící se Velikonoce, oslavy jara, přinášejí na Stezku korunami stromů Krkonoše tradiční víkend plný zábavy. Vydejte se s dětmi za pomlázkou a naučte ...

Hladík: V Libereckém a Královéhradeckém kraji pomáháme miliardami z evropských peněz s budováním úsporných veřejných budov

Ministerstvo životního prostředí předložilo během jednání vlády v Jablonci nad Nisou aktuální informace o dotačních programech realizovaných v Liberec ...

V Hajnici na Trutnovsku skončila první etapa modernizace Barevných domků, druhá začne v květnu

Královéhradecký kraj dokončil první etapu rozsáhlé modernizace budov Barevných domků v Hajnici na Trutnovsku poskytujících služby pro ubytování osob s ...

ČEZ staví ultrarychlé dobíjecí stanice pro síť KM-PRONA. První funguje u Pece pod Sněžkou

Řetězec čerpacích stanic KM-PRONA věří elektromobilitě a ve spolupráci s provozovatelem nejvýkonnější české sítě veřejného dobíjení ČEZ začíná osazova ...





Pátek 29.3.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes