TrutnovDnes.cz
TrutnovDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Barokní Pevnost Josefov získá na záchranu od kraje desítky milionů

29.03.2024
Zástupci Královéhradeckého kraje odsouhlasili dohodu, která byla uzavřena mezi ministerstvy pro místní rozvoj a kultury, Ústeckým a Královéhradeckým kraje a městy Terezín a Jaroměř. Tato dohoda stanovuje, že všechny tyto subjekty se zavazují společně financovat záchranu obou barokních pevností v příštích deseti letech. Kraj se na tomto financování bude podílet až do výše 50 milionů korun ročně.
Foto: Královéhradecký kraj
"Dostali jsme nabídku od státu na odstranění dlouho neřešeného havarijního stavu pevnosti Josefov a té využijeme. Vnímám to jako naplnění naší společenské odpovědnosti, od státu můžeme získat v součtu až 1,2 miliardy korun, ale město Jaroměř a Královéhradecký kraj se na záchraně budou finančně také podílet a k tomuto objemu peněz přidají spolufinancování ve výši až 30 %. Současně bude klíčová debata s odborníky, vedením města i místními obyvateli o tom, jak co nejefektivněji objekty v pevnostním městě po odstranění nejzávažnějších škod využít," uvedl hejtman Martin Červíček.

Na základě rozhodnutí vlády z loňského roku Ministerstvo pro místní rozvoj ČR nově připraví a následně v letech 2024-2033 bude realizovat Systémový program obnovy a rozvoje pevnostních měst Terezín a Josefov. Ten bude zaměřen na opravu a údržbu historických objektů obou měst, primárně fortifikací, a to jejich nadzemních a podzemních částí, včetně nezbytně souvisejících venkovních ploch. V pozdější fázi může být program případně zaměřen na rozvoj historických objektů a přípravu související projektové dokumentace.

Finanční podpora tohoto programu ze strany státu bude činit maximálně 1,2 miliardy korun, maximálně však 120 milionů pro obě města ročně. Dotační program by měl vzniknout do června. Ministerstvo se také zavázalo hledat podporu pro opravu pevnostních měst v rámci spolupráce s jinými resorty a vyjednávat možnost podpory ze strany Evropské unie.

Ministerstvo kultury ČR v letech 2024-2028 posílí již existující Havarijní program o částku 1,384 miliardy korun. Tyto peníze jsou určené na opravu šesti konkrétních objektů, a to čtyř v Terezíně a dvou v Josefově - konkrétně se jedná o Čtvercová kasárna a Vojenskou nemocnici.

"Z programu ministerstva pro místní rozvoj můžeme získat až 600 milionů korun na opravu celé pevnosti. Ministerstvo kultury pak během pěti let bude podporovat projekty na opravu dvou konkrétních objektů částkou až 520 milionů korun, přičemž podíl města a kraje na těchto projektech dohromady bude činit 130 milionů korun. Finance půjdou na stavební obnovu a restaurování obou kulturních památek. Je to pro kraj i město obrovská příležitost a věřím, že se podaří z Josefova vytvořit klenot barokní architektury, který bude mít široké využití nejen pro turisty, ale také pro místní obyvatele," uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Žadatelem o dotace ze státních programů na podporu pevnostního města Josefov bude město Jaroměř. Královéhradecký kraj poskytne městu příspěvek na spolufinancování projektů, a to ročně až do výše 50 milionů korun.

Historická Pevnost Josefov


Josefov, známý také jako Josefstadt, je historické pevnostní město nacházející se v okrese Náchod v Královéhradeckém kraji. Toto město bylo vybudováno na příkaz císaře Josefa II. v osmdesátých až devadesátých letech 18. století jako reakce na změnu severní hranice Habsburského mocnářství.

Původně se město jmenovalo Ples podle vesnice, která jeho stavbě z větší části podlehla. Na Josefov bylo na počest jeho zakladatele přejmenováno roku 1793 na příkaz císaře Františka II. Od roku 1948 je Josefov součástí města Jaroměře.

Dnes je Josefov oblíbenou turistickou destinací, která nabízí řadu atrakcí a akcí. Mezi tradiční akce patří například historický Masopust nebo Oživlý Josefov. Pevnost Josefov je také známá svými prohlídkami podzemí a zážitkovými programy.

Josefov je důležitým připomínkou historie a vojenské architektury a jeho jedinečná atmosféra přitahuje návštěvníky z celého světa.

Zdroj: Královéhradecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Investice firem v Královéhradeckém kraji výrazně ovlivnila inflace, vysoké ceny energií i narušené dodavatelské řetězce

Kulatý stůl na téma Moderní investiční projekty v Královéhradeckém kraji uspořádalo Sdružení pro zahraniční investice - AFI ve spolupráci s Královéhradeckým krajem a agenturou CzechInvest. Hejtman kraje Martin Červíček společně s vedením AFI i ...

Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2024

Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do sou ...

Královéhradecký kraj rozdělí mezi provozovatele prodejen na venkově přes 4 miliony korun

Královéhradecký kraj opět rozdělí další finanční prostředky provozovatelům malých prodejen na venkově. Provozovatelé obchodů v obcích či jejich místní ...

Czech Cybertron 2024: Ve Dvoře Králové nad Labem se poprvé představil nový kybernetický polygon

SPŠ a SOŠ Dvůr Králové nad Labem vytvořila s krajskou podporou Kybernetický polygon na řešení kybernetických útoků. Krátce po jeho slavnostním otevřen ...

Trutnovská muzea a galerie otevřou své dveře zdarma každou první středu v měsíci

Od dubna se kulturní příspěvkové organizace města Trutnova přidávají k iniciativě Královéhradeckého kraje a každou první středu v měsíci otevřou své d ...





Neděle 28.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes