TrutnovDnes.cz
TrutnovDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

O antigenní testování je v Královéhradeckém kraji velký zájem. Do konce roku zbývají poslední volná místa

21.12.2020
V Královéhradeckém kraji stejně jako ve zbytku republiky pokračuje plošné antigenní testování veřejnosti. V regionu se mohou lidé nechat otestovat v celkem sedmi nemocnicích, denní kapacita přesahuje 1600 antigenních testů.
Foto: kr-kralovehradecky.cz
"Děkuji nemocnicím v našem kraji za to, že dokázaly rychle zareagovat a připravit antigenní testování v krátkém časovém horizontu. Momentálně je velmi náročné zajistit provoz odběrných míst především z personálních důvodů, a proto patří velké poděkování všem zdravotníkům, ale i hasičům, vojákům a dobrovolníkům, kteří v těchto a následujících dnech budou odběry vzorků v nemocnicích zajišťovat," řekl hejtman Martin Červíček.

Od středy se v Královéhradeckém kraji provádí antigenní testování v hradecké fakultní nemocnici, krajských nemocnicích v Náchodě, Trutnově, Jičíně, Rychnově nad Kněžnou, ve Dvoře Králové nad Labem a od čtvrtka také v Nemocnici Vrchlabí. Antigenní testy dosud potvrdily nákazu u asi 10 % všech testovaných.

Každý testovaný s pozitivním antigenním testem podstupuje další stěr pro PCR test, který přítomnost viru případně potvrdí. Výsledek testu se testovaný dozví do 48 hodin prostřednictvím SMS.

Zájemci o antigenní testování se před testováním musí objednat v rezervačním systému, který naleznou na webu příslušné nemocnice či na webu Královéhradeckého kraje v sekci Koronavirus www.kr-kralovehradecky.cz/koronavirus.

"Zájem o plošné testování je vysoký. Do konce roku už zbývá opravdu jen posledních pár desítek volných míst. Denní kapacita testování v našem kraji je zhruba 1600 míst. Vedle testování v nemocnicích se ale lidé mohou otestovat také před návštěvou v sociálních zařízení. Všech 18 krajských sociálních zařízení v těchto dnech testuje návštěvníky, kteří nepředloží negativní test na covid-19 mladší 48 hodin. Nutno dodat, že je potřeba, aby lidé byli vždy se zařízením před návštěvou v kontaktu a objednali se," doplnil hejtman.

V sociálních zařízeních v kraji bylo ke konci týdne pozitivních 100 z 3250 klientů a 43 z 2465 pracovníků. Aktuálně je nákaza v 9 z 84 sociálních zařízení v regionu.

"Situace v kraji se s ohledem na průměrné počty nově nakažených zhoršuje. Zatímco před 14 dny byl denní průměr 200 až 300 nově nakažených, v minulém týdnu už denně přibylo v průměru až 400 nových případů nákazy. Od pátku do neděle přibylo přes tisíc nově nakažených. Pomalu se zvyšuje opět obsazenost lůžek v nemocnicích. Hradecká fakultní nemocnice má aktuálně obsazených 100 covidových lůžek, krajské nemocnice hospitalizují celkem 191 pacientů s koronavirem," dodal hejtman Martin Červíček.

V neděli bylo v Královéhradeckém kraji podle hygieniků celkem 3570 aktivních případů nákazy. Nejvíce nakažených je v okrese Hradec Králové (1218 nakažených), Rychnovsko má 702 nakažených, Trutnovsko 596 a Náchodsko 580. Nejméně postižený je aktuálně okres Jičín, kde je 474 nakažených.

Zdroj: Královéhradecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Investice firem v Královéhradeckém kraji výrazně ovlivnila inflace, vysoké ceny energií i narušené dodavatelské řetězce

Kulatý stůl na téma Moderní investiční projekty v Královéhradeckém kraji uspořádalo Sdružení pro zahraniční investice - AFI ve spolupráci s Královéhradeckým krajem a agenturou CzechInvest. Hejtman kraje Martin Červíček společně s vedením AFI i ...

Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2024

Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do sou ...

Královéhradecký kraj rozdělí mezi provozovatele prodejen na venkově přes 4 miliony korun

Královéhradecký kraj opět rozdělí další finanční prostředky provozovatelům malých prodejen na venkově. Provozovatelé obchodů v obcích či jejich místní ...

Czech Cybertron 2024: Ve Dvoře Králové nad Labem se poprvé představil nový kybernetický polygon

SPŠ a SOŠ Dvůr Králové nad Labem vytvořila s krajskou podporou Kybernetický polygon na řešení kybernetických útoků. Krátce po jeho slavnostním otevřen ...

Trutnovská muzea a galerie otevřou své dveře zdarma každou první středu v měsíci

Od dubna se kulturní příspěvkové organizace města Trutnova přidávají k iniciativě Královéhradeckého kraje a každou první středu v měsíci otevřou své d ...





Čtvrtek 16.5.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes