TrutnovDnes.cz
TrutnovDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Krajští radní schválili strategické záměry týkající se pěti krajských škol

11.01.2022
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ - Krajští radní schválili strategické záměry v oblasti školství, které se týkají pěti škol zřizovaných Královéhradeckým krajem. Ve školním roce 2022/23 hořická zemědělská akademie uvolní prostory v Lázních Bělohrad pro teoretickou výuku oborů novopacké Střední školy gastronomie a služeb. Ve stejném roce průmyslová škola Otty Wichterleho uvolní prostory v Červeném Kostelci pro některé obory trutnovské zdravotnické školy. A od školního roku 2023/24 novoměstská průmyslová škola ukončí výuku v areálu v Opočně.
Foto: kr-kralovehradecky.cz
"Potřebovali jsme stabilizovat krajské školství a dát všem aktérům jasnou vizi, jakým směrem se školy mají ubírat. Rozhodli jsme zachovat Střední zahradnickou školu Kopidlno jako celek a zatraktivnit její obory a dořešili jsme dlouhodobě diskutované záležitosti, které se týkají pěti našich středních škol a míst, ve kterých poskytují vzdělávání," sdělil náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek odpovědný za oblast školství a sportu.

Teoretická výuka oborů Zemědělské akademie a Gymnázia Hořice - střední školy a vyšší odborné školy, příspěvkové organizace, se z budovy školy a sportovní haly v Lázních Bělohradě přesune do Hořic, a to od školního roku 2022/23. Odborný výcvik ale zůstane v dílnách v Kotykově mlýně do doby, než se v Hořicích postaví nová hala.

"Uvolněné prostory v Lázních Bělohrad využije novopacká Střední škola gastronomie a služeb, která v posledních dvou letech navyšuje počty přijímaných žáků a v současné době se dostává na hranu kapacitních možností. V první fázi předpokládáme převedení zhruba čtyř až pěti tříd oborů cukrář a kuchař-číšník," doplnil náměstek Štěpánek.

Střední průmyslová škola Otty Wichterleho, příspěvková organizace, plánuje kompletní přesun všech oborů vzdělávání z Červeného Kostelce do sídla školy ve Velkém Poříčí, a to od školního roku 2022/23. Do Červeného Kostelce se přemístí některé stávající zdravotnické obory VOŠ zdravotnické, SZŠ a OA akademie Trutnov.

"Částečné přenesení zdravotnických oborů do Červeného Kostelce přinese větší komfort i větší motivaci pro uchazeče z blízkého okolí. V této lokalitě je totiž poměrně silná a významná aktivita pečovatelských, charitních a sociálních služeb s dobrou perspektivou pro uplatnění absolventů a jejich praxi," vysvětluje náměstek.

Od školního roku 2022/23 trutnovská škola hodlá rozšířit nabídku vzdělávání o dva nové obory: masér ve zdravotnictví a nutriční asistent. Královéhradecký kraj již podal žádost o změny zápisu a zápis nových oborů v rejstříku škol a školských zařízení, aby pro ně školy mohly do 31. ledna vyhlásit přijímací řízení.

Střední průmyslová škola, Odborná škola a Základní škola, Nové Město nad Metují ukončí od školního roku 2023/24 výuku v areálu v Opočně v Nádražní ulici, kde se v současné době vzdělává 85 žáků. Výuka oborů se následně přesune do Nového Města nad Metují, kde škola efektivněji využije prostory pro výuku a ušetří se také provozní prostředky spojené s areálem v Opočně i prostředky nutné pro zajištění jeho oprav a údržby.

Královéhradecký kraj zřizuje 54 středních a osm vyšších odborných škol. V letošním roce je navštěvuje 19 623 žáků a 576 studentů.

Zdroj: Královéhradecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Investice firem v Královéhradeckém kraji výrazně ovlivnila inflace, vysoké ceny energií i narušené dodavatelské řetězce

Kulatý stůl na téma Moderní investiční projekty v Královéhradeckém kraji uspořádalo Sdružení pro zahraniční investice - AFI ve spolupráci s Královéhradeckým krajem a agenturou CzechInvest. Hejtman kraje Martin Červíček společně s vedením AFI i ...

Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2024

Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do sou ...

Královéhradecký kraj rozdělí mezi provozovatele prodejen na venkově přes 4 miliony korun

Královéhradecký kraj opět rozdělí další finanční prostředky provozovatelům malých prodejen na venkově. Provozovatelé obchodů v obcích či jejich místní ...

Czech Cybertron 2024: Ve Dvoře Králové nad Labem se poprvé představil nový kybernetický polygon

SPŠ a SOŠ Dvůr Králové nad Labem vytvořila s krajskou podporou Kybernetický polygon na řešení kybernetických útoků. Krátce po jeho slavnostním otevřen ...

Trutnovská muzea a galerie otevřou své dveře zdarma každou první středu v měsíci

Od dubna se kulturní příspěvkové organizace města Trutnova přidávají k iniciativě Královéhradeckého kraje a každou první středu v měsíci otevřou své d ...





Pondělí 29.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes